100 грама суви јаболка содржат:
82 калории
16,9 грама јаглени хидрати
1,16 грама масти
7% - 1/15 од лушпата на јаболкото содржи 40-45% полифенол. Затоа практикувајте да не ја лупите јаболката.
10% - Најмалку една петтина од јаболкото отпадне при цедење на сок. Она што всушност останува се најлековитите состојки 30 грама сушени јаболка ставете во 2 децилитри зовриена вода и варете пет минути. Овој чај ги намалува симптомите на настинка и грип.

Сушени јаболка

Сушените јаболка на „Агромакс“ се посебно одбрани парчиња округло исечени јаболка без семките на нив кое се дехидрирани без додатен шечер, конзерванси и вештачки бои на нив. Билошки активните сосотојки на јаболкото остануваат релативно стабилни и зачувани и на температура од 0 степени. Не треба да ги чувате блиску до друго овошје, освен ако не сакаате побрзо да созреат, бидејќи јаболките испуштаат етилен кој го забрзува зреењето. Од една созреана јаболка во кеса се околу неа ќе се расипе. Ако до цвеќе стои чинија со јаболка, многу е веројатно дека тоа ќе овене.

Ги штити крвните садови

Поради богатството од диетални влакна, витамин Ц и калиум, јаболката се корисни кај заболените од срце и крвни садови.Танинската киселина од јаболката го спречува таложењето на масти во црниот дроб, а витаминот Ц со јод го спречува заболувањето на тироидната жлезда. Благодарение на диеталните влакна, јаболкото го стабилизира желудникот и ја регулира столицата. Го регулира холестаролот во крвта, го намалува ризикот од рак на белите дробови,дебелото црево, простата ...

адреса: АГРО МАКС ДООЕЛ Берово, ул. Маршал Тито бр.15 Берово Р. Македонија        e-mail: agromax.be@gmail.com