Нутристички вредности на 100 g
Energy104 kJ (25 kcal)
Carbohydrates5.88 g
Sugars3.53 g
Dietary fiber3 g
Fat0.18 g
Protein0.98 g
Vitamins
Thiamine (B1)0.039 mg (3%)
Riboflavin (B2)0.037 mg (3%)
Niacin (B3)0.649 mg (4%)
Pantothenic acid (B5)0.281 mg (6%)
Vitamin B60.084 mg (6%)
Folate (B9)22 µg (6%)
Vitamin C2.2 mg (3%)
Vitamin E0.3 mg (2%)
Vitamin K3.5 µg (3%)
Trace metals
Calcium9 mg (1%)
Iron0.23 mg (2%)
Magnesium14 mg (4%)
Manganese0.232 mg (11%)
Phosphorus24 mg (3%)
Potassium229 mg (5%)
Zinc0.16 mg (2%)
Сушениот модар домат од „Агромакс“ претставува еколошка храна која е само дехидрирана и исецкана на тркалца. Сушениот домат е внимателно избран и исечен на парчиња кои понатаму само се исушени без на нив да се стават никакви конзерванси или вештачки бои. И овој производ е чисто македонски, домашен. Модрите домати се исраснати по македонхските ниви а сушењето беше направено во сушарата на Агромакс во Берово. Пред да се употребат за јадење треба да ги потопите петнаесетина минути во врела вода. Пакувањето е 50 грама.

Модриот патлиџан – борец против туморот!

Модриот или уште попознат како син патлиџан редовно може да се најде на менито на скоро сите граѓани. Овој зеленчук освен што може да се користи во многу јадења, во себе содржи многу лековити состојки. Тој има енергетска вредност, протеини, јаглехидрати, малку масти и калории, диетски влакна, а најмногу вода.
Овој зеленчук е богат со целулоза и го потикнува работењето на органите за варење. Исто така, содржи значајна количина пектин, состојба која го намалува холестеролот. Модриот патлиџан е добар за срцето, бидејќи обезбедува значајна количина калиум што помага за нормализирање на крвниот притисок. Што се однесува до витамините и минералите, патлиџанот е вреден продукт бидејќи изобилува со калциум, фосфор, железо, калиум, витамините Ц, ПП, Б1 и Б2. Синиот патлиџан поради својствата што ги има во себе ги чува мембраните на мозочните клетки, ги чува клетките од создавање на тумор и тој се покажал како одлично средство за намалување на лошиот холестерол.
Тој се препорачува и на оние што имаат запек, како и за спречување на хемороиди и колит. Овој корисен зеленчук се препорачува да се користи во исхраната и на оние што држат диета. За приготвување, најдобар е да се вари на пареа, зошто пржен или похован прима големи количества маснотии.

адреса: АГРО МАКС ДООЕЛ Берово, ул. Маршал Тито бр.15 Берово Р. Македонија        e-mail: agromax.be@gmail.com